In de lijst hieronder staan de meest gestelde vragen.
Klik op een vraag om deze uit te klappen en het antwoord in te zien.
Indien u geen antwoord kan vinden vragen wij u contact op te nemen via het contactformulier.
Hier vindt u de algemene voorwaarden van Haaglanden Glas.
Bij een lage buitentemperatuur in combinatie met een relatief hoge luchtvochtigheid in de woning, kan het voorkomen dat het aanwezige vocht condenseert op het glasoppervlak.
Bij standaard isolatieglas is de kans op condensvorming groter dan bij HR++ isolatieglas.
Door goede ventilatie kan condensvorming voorkomen worden.
Bij condensvorming aan de binnenzijde van de ruit is een sprake van een productiefout.
Bij een lage buitentemperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid in de woning, kan er condensvorming aan de buitenzijde ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk in het voor- en het najaar.
Als de temperatuur gedurende de dag omhoog gaat, dan verdwijnt de condensvorming.
Condensvorming aan de buitenzijde komt maar beperkt voor, droogwrijven heeft geen enkele zin.
Condensvorming aan de buitenzijde van de ruit is geen fout, maar is juist een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie.
Als er, bij isolatieglas, condensvorming ontstaat tussen de ruiten in, dan is de ruit lek. De condens is niet te verwijderen.
Condensvorming aan de binnenzijde van isolatieglas kan ontstaan door achterstallig onderhoud of door een fabricagefout van de glasfabrikant. Het kan echter ook zijn dat de ruit aan het einde van zijn levensduur is (gemiddeld na 25-30 jaar).
Als er op (isolatie)glas olieachtige vlekken ontstaan, dan is er sprake van interferentie.
Wanneer er op het glas gedrukt wordt verplaatst de vlek zich.
Dit is geen productiefout, maar een natuurkundig verschijnsel. Dit wordt bij een bepaalde lichtinval zichtbaar als olieachtige vlekken.
De kleur van isolatieglas is mede afhankelijk van de glasdikte die wordt toegepast. Voor grote ruiten worden dikkere glasplaten gebruikt, hierdoor kan er een minimaal kleurverschil mogelijk zijn.
Bij HR++ isolatieglas kan er tussen de producten van verschillende fabrikanten kleurverschil zitten.
Dit komt door de verschillende coatings die worden toegepast.
Bij breuk of vervanging van een ruit kan het beste HR++ isolatieglas van dezelfde fabrikant worden toegepast, hierdoor is de kans op kleurverschil het kleinst.
Haaglanden Glas krijgt veel vragen over de coderingen HR++ en HR+ op isolatieglas.
Het komt namelijk voor dat gevraagd was om HR++ terwijl HR+ glas wordt geleverd.
Terecht wordt dan de vraag gesteld of men wel het juiste product heeft gekregen.
Hoe zit dit nu precies?
In de oude situatie, van voor 1 juli 2008, was er geen verwarring over het classificeren van isolatieglas. Iedere producent van isolerend dubbel glas hanteerde dezelfde regels voor de classificatie HR, HR+ en HR++ glas.
Om deze classificatie vast te stellen werd gewerkt met zogenaamde referentiewaarden.
Concreet kwam het erop neer dat bijvoorbeeld glas met een kleinere spouw dan 15 mm en een U-waarde van 1,6, een code HR++ mocht hebben.
Vanaf 1 juli 2008 ontstond de huidige situatie.
Per deze datum is de HR-classificatie gewijzigd voor producenten die leveren met een KOMO-keur. Vanaf deze datum wordt ingedeeld op basis van de daadwerkelijk behaalde isolatiewaarde van de desbetreffende ruit.
Dit betekent bijvoorbeeld dat hetzelfde isolatieglas met de kleinere spouw dan 15mm en een U-waarde van 1,6 niet meer een HR++ codering krijgt maar HR+ moet worden genoemd.
Het verschil tussen de oude en huidige situatie is dus, dat eerst naar de referentiewaarde werd gekeken voor de classificatie van het glas en nu naar de isolatiewaarde.
Het blijft lastig, want niet iedere producent van isolerend dubbelglas levert echter met KOMO-keur. Er zijn dus ook producenten die de oude classificatie hebben aangehouden. En daar komt nog bij dat in het spraakgebruik vaak nog de oude HR-classificatie wordt gebruikt.
Let dus goed op als u hiermee te maken krijgt. U kunt Haaglanden Glas, uw glasspecialist, uiteraard altijd om advies vragen.